Lastiklerinize kimin patron olduğunu gösterin!
Kadınlar için bozulan bir otomobil ya da patlayan bir lastik kâbus olabilir. Tamircinizi şaşırtmaya, zorlu durumların üstesinden gelmeye hazır mısınız? İşte bilmeniz gereken esaslar. Bir lastikte neye dikkat etmelisiniz, güvenliğinizi nasıl sağlamalısınız ve cebinizi nasıl koruyabilirsiniz? Okumaya devam edin...
İPUCU 1
Sürüş stilinizi bilin ve buna göre lastik alın. Ne kadar fazla kilometre kat ederseniz, o kadar kısa sürede lastiklerinizi değiştirmeniz gerekir.
İPUCU 2
Hava koşulları lastiklerinizin performansını etkilemektedir. Yağmur yağarken lastiklerinizin hâlâ mümkün olduğunca güvenli olmasını beklersiniz. Islak zeminlerde daha kısa mesafede durabilen lastikler talep etmekte tereddüt etmeyiniz.
İPUCU 3
Farklı mevsimler, yolda farklı ihtiyaçları beraberinde getirmektedir. Kış lastikleri bütün yol yüzey tiplerinde, 7 derecenin altında daha fazla güvenlik ve daha kısa frenleme mesafeleri sunmaktadır. Bu nedenle, yaşadığınız yerde, soğuk aylarda yağmur ve kar ön plana çıkıyorsa, kış lastikleri iyi bir seçenek olabilir.
İPUCU 4
Her yönden daha iyi performans elde etmeye çalışın. Uzun ömürlülük, güvenlik ve yakıt tasarrufu temel teşkil etmektedir ve doğru lastiklerle bu üç etkenin bir aradaki en iyi dengesini elde edebilirsiniz.
İPUCU 5
Lastiklerinizin daha uzun süre dayanmasını sağlayın. Kilometre ömrünün büyük bir kısmını, lastiklerinizin aşınma durumunu ve hava basınçlarını düzenli olarak kontrol ederek, gerektiğinde kayıp hava basıncını tamamlayarak ve lastiklerinizin yerlerini değiştirerek elde edin. Genel olarak, lastiklerin bir çifti diğerinden daha hızlı bir şekilde aşınacaktır. Lastiklerinizin yeri düzenli olarak değiştirildiğinde daha düzgün bir şekilde aşınırlar ve daha uzun süre dayanırlar.
İPUCU 6
Hava basıncı yetersiz olan lastiklerle lastiğin ani bir şekilde patlamasından, direksiyon hâkimiyetini kaybetmeye ve daha uzun frenleme mesafelerine kadar kaza riski altında olursunuz. Lastik hava basınçlarınızı düzenli olarak ve uzun yolculuklardan önce kontrol ediniz ve yedek lastiği unutmayınız!
İPUCU 7
Aşınmış olan lastikler tehlikelidir, suda kayma ve kızaklama riskini artırmakta; yol tutuş ve kontrolü azalmaktadır. Birçok lastik size yardımcı olması açısından lastik sırt deseni aşınma göstergesine sahiptir. Lastiğin birçok yerinde lastik boyunca ve çevresince lastik desen derinliğini düzenli olarak kontrol ediniz.
İPUCU 8
Aşınmış lastikler tehlikelidir ve yasal değildir. Aşınmanın dışında diğer yaşlanma belirtileri; çatlaklar, kesikler ve biçim bozukluklarını içerir, bunlar da lastiğinizin performansını tehlikeye atar ve lastiğin aniden patlama riskini artırırlar. Dıştan bakınca düzgün görünseler dahi, lastiklerinizi 10 yıldan uzun süre kullanmayınız.
İPUCU 9
Hazırlıksız yakalanmanız durumunda kullanmak üzere el altında bir patlak onarım çantası bulundurunuz. Bir lastik uzmanına güvenli ve rahat bir hızla ulaşıncaya kadar, deliği doldurmak için lastik patlağına karşı bir sprey veya dolgu macunu kullanılabilir. Ancak, sadece bu ürünlere bel bağlamayınız, gerçek hasarın değerlendirilmesi için tekerleğin yerinden sökülmesi gerekmektedir.
İPUCU 10
Lastiklerinizin tamamını yılda bir kere eğitimli bir lastik uzmanına kontrol ettirmeniz iyi bir fikirdir. İster lastiğinizde bir delik, anormal düzensiz aşınma belirtileri olsun, isterse lastiklerinizi neredeyse havasız bir şekilde kullanmış olun, bir lastik uzmanı bir lastiğin güvenli bir şekilde onarılıp onarılamayacağını söyleyebilir.
İPUCU 11
Doğru lastiklerle çevreyi korumaya katkıda bulunun. Ortalama olarak, beş depodan birisi yuvarlanma direnci nedeniyle sadece lastikleriniz tarafından tüketilmektedir. Satın alma zamanı geldiğinde, enerji tasarrufu sağlayan modelleri tercih ediniz; bu sayede sadece çevre için bir şeyler yapıyor olmayacaksınız aynı zamanda yakıt maliyetleri üzerinden para tasarrufu yapacaksınız.
İPUCU 12
Yeni lastikler seçerken, farklı markaların ne sunduğuna göz atın. Daha uzun süre dayanan ve fazladan güvenliğe ilaveten ortalamadan daha fazla yakıt tasarrufu sağlayan bir lastiğin bulunması her zaman kolay değildir ama Michelin Energy Saver yakıt tasarrufu sağlayan lastikler gibi modeller, bunların tamamını ve daha fazlasını sunmaktadır.
Kendinizi ve cüzdanınızı koruyun
Lastiklerinizin üç düşmanı vardır; yol, geçen zaman ve bakım eksikliği. Bunların tamamı lastiğinizin ömrünü olumsuz anlamda etkilemektedir. Lastikleriniz zaman içerisinde doğal olarak aşınmaktadır. Bununla ilgili bir şeyler yapmak elinizde!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder