23 Ocak 2012 Pazartesi

Michelin’den Yeni Sezonun İlk Zaferi



Michelin, dünyanın en ünlü rallisi olan Monte Carlo’nun üç yılın ardından WRC’ye geri dönüşünü galibiyetle kutluyor. Yeni Michelin Pilot Sport ve Michelin Pilot Alpin WRC lastikleri, Sebastien Loeb ve Daniel Elena ikilisinin Citroen DS3 WRC’lerini birinciliğe taşırken; Loeb, bu zaferle birlikte Monte Carlo Rallisi’ni altıncı kez kazanma başarısını da gösterdi.

Üç yıllık bir aradan sonra Dünya Rali Şampiyonası’nın açılış yarışı olma özelliğini geri alan Monte Carlo Rallisi, bir kez daha Citroen pilotu Sebastien Loeb’ün galibiyetiyle sonuçlandı. Geçtiğimiz yıl sekizinci Dünya Ralli Pilotlar Şampiyonluğu’nu kazanan Loeb, Monte Carlo’yu altıncı kez birinci bitirerek rekorlarına bir yenisini ekledi.

Ford pilotu Jari-Matti Latvala, Monte Carlo Rallisi’ne hızlı başlasa da daha dördüncü etapta yarış dışı kalmaktan kurtulamadı. Böylece zirvede rahatlayan Loeb’ün ardında ise büyük bir mücadele yaşanıyordu. MIN pilotu Dani Sordo ve Ford pilotu Petter Solberg’in ikincilik savaşı beş gün boyunca sürdü. Saniyelerle savaşan bu iki pilottan gülen isim ise Sordo oldu. Bu yıl Citroen’e transfer olan Mikko Hirvonen ise zorlu Monte Carlo Rallisi’ni dördüncü sırada bitirmeyi başardı.

Rus pilot Evgeny Novikov, yarışı beşinci sırada tamamlayarak artık olgunlaştığını ispatlarken, 50 yaşındaki efsane isim Francois Delecour, hâlâ çok hızlı olduğunu genel klasman altıncısı aşına rağmen hızından hiçbir şey kaybetmediğini elde ettiği altıncılık ile kanıtladı.

Yarışın son etabı olan ve fazladan puan kazandırma olanağı da tanıyan Ste Agnes-Col de la Madone’yi de kazanan Sebastien Loeb, kazandığı ekstra puanlarla 2012 sezonuna da zirvede başlamış oldu ve dokuzuncu şampiyonluğu da çok istediğini ispatladı.

Monte Carlo Rallisi, 1911 yılında ilk kez düzenlendiğinden beri motorsporları dünyasının en önemli yarışlarından biri olmuştur. Sonuca büyük etki eden zorlu kış koşulları nedeniyle bir etap karlı zemin üzerinde koşulurken, diğeri bir etap yer yer gizli buzlanmalara sahip ıslak asfalt olabilir. Pilotlar, her etap öncesi servis alamadıkları için kuru asfalt zeminde koştukları bir etabın sonunda, aynı lastiklerle karlı zemindeki diğer etapta start almak zorunda kalabilirler. Tüm bu nedenlerle doğru lastik seçiminin önemi en çok Monte Carlo Rallisi’nde ortaya çıkar. 

Bu yılki mücadelede karlı yollar çok fazla olmamasına rağmen ekipler efsanevi Col du Turini etabını da içeren Ardeche ve Vercors Dağları’ndaki zorlu etaplar ile baş etmek zorundaydı. Michelin, Monte Carlo Rallisi’nin ıslak ve kuru etapları için Pilot Sport’un SS1 (süper yumuşak), S1 (yumuşak) ve H1 (sert) hamurlu versiyonlarını ekiplerin kullanımına sundu.  Buzlu ve karlı etaplar için ise Pilot Alpin WRC’nin çivili ve çivisiz versiyonları hazır bekletildi. Pilotlar, bu beş farklı lastik arasında seçim yaparken, bazı etaplarda önlerde Pilot Alpin WRC, arkalarda Pilot Sport gibi kombinasyonları da denediler. 

Özellikle Monte Carlo Rallisi için tasarlanan ikinci nesil Pilot Alpin WRC;  kavrama, yol tutuş,  dayanıklılık ve güvenlik özelliklerini kazandığı bu zaferle ispatlamış oldu. Pilot Alpin WRC, yılın ikinci yarısında satılmaya başlanacak dört yeni Michelin Pilot Alpin yol lastiği ile birlikte geliştirilmiştir.

Monte Carlo Rallisi’ni altıncı kez kazanan Sebastien Loeb (Citroen/Michelin), yarış sonrasında yaptığı açıklamada, yarış sonucu üstünde bir kez daha lastik seçimlerinin büyük etkisi olduğunu ifade etti. Sebastien Loeb, “Sezona kazanarak başlamak çok güzel. Burası evim sayılır. Monte Carlo Rallisi’nde yarışmak her zaman çok eğlenceli” dedi. Beş günlük bu yarışta Pilot Alpin WRC ve Pilot Sport lastiklerinin oldukça rekabetçi olduğunu söyleyen Loeb, Citroen DS3 WRC’sinin her türlü zemin üstünde Michelin lastikleriyle oldukça uyumlu olduğunu da sözlerine ekledi.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder