21 Temmuz 2011 Perşembe

Michelin’den Düşük Lastik Basıncı İle İlgili Öneriler


Aracınızı hava basıncı düşük lastiklerle sürdüğünüzde, lastiklerin ani bir şekilde patlaması riski ile karşı karşıyasınızdır ki, bu da otomobilinizin yoldan çıkmasına neden olabilir. Bu koşullarda, bir çarpışmanın önlenmesi için çok hızlı refleksler gerekmektedir. Direksiyon hâkimiyetinin kaybedilmesi riski, yetersiz yol tutuş ve suda kızaklama oldukça ciddi problemlerdir. Bu deneyimlerden herhangi birisi sürücüler ve yolcular için korkutucudur ve sonuçları çok kötü olabilir. Araçlarını yetersiz hava basıncıyla sürenleri ciddi yaralanma veya hatta ölüm riski de beklemektedir.

Bir istatistik haline gelmeyin
Michelin’in , 2003 ve 2010 yılları arasında gerçekleştirdiği araştırmalara göre 27’si Avrupa ülkesi olmak üzere 35 ülkede 340 binin üzerinde lastik kontrolü sonuçlarına ulaşılmıştır. Buna göre araçların %61’inin lastik hava basıncının yetersiz olduğu görülmüştür. Daha da düşündürücü olan, hava basıncı yetersiz olan lastiklerin % 38’i ya tehlikeli seviyelerde, yani doğru hava basıncının 7-14 psi (0.5-1 bar arası) altında ya da yüksek tehlike seviyesinde yani doğru hava basıncının 14 psi dan daha düşük (1 bar üstü) olduğunu göstermiştir.

Lastiğiniz patlarsa yola devam edin
Lastikleriniz iyi durumdaysa ve doğru hava basıncıyla şişirilmişse patlak bir lastikten çekmeniz olası değildir ama yine de ihtimal dâhilindedir. Hazırlıksız yakalanırsanız ve bir lastik patlarsa olabildiğince aynı yönde sürmeye devam edin. Ellerinizi direksiyon simidi üzerinde daima sıkı bir şekilde tutmanız, kontrolü daha iyi bir şekilde sağlamanıza ve güvende kalmanıza yardımcı olacaktır. Fren yapmamanız, ancak kendi hızıyla otomobilinizin yavaşlamasına izin vermeniz temel teşkil etmektedir. Ayağınızı gaz pedalından yavaş yavaş kaldırırken, yavaşlamak için vitesi kullanınız. Mümkün olduğunca kısa sürede lastiği kontrol ettirmek için bir lastik uzmanına gidiniz.

Bir acil durumun üstesinden nasıl gelirsiniz?
Sakin olun ve yola odaklanın; panik, hızlı karar vermenin düşmanıdır. Yolda sorunlarla karşılaşırsanız, diğer sürücüleri uyarmak için derhal ikaz lambalarınızı yakınız. Fren yaparken yolda kalmaya gayret edin. Yüksek hızda sürüyorsanız, daha fazla hasara neden olabileceğinden, yönünüzü ani bir şekilde değiştirmekten kaçının. Ortalama hızlarda sürüş, kontrolü daha iyi sağlar ve çarpışmalardan gelecek darbeleri önlemenize yardımcı olur. Olabildiğince yavaşlayın. Güvenli olur olmaz durun ve arıza yardım ya da acil durum hizmetlerini aramadan önce herhangi bir kişinin yaralanıp yaralanmadığını kontrol edin.

Gece sürücüleri için pratik ipuçları
Tatil trafiğinden kurtulmak için gece boyunca seyahat etmeyi tercih edenlerden iseniz ekstra özen göstermelisiniz. Görüş alanınız gece azalmaktadır. Arkanızdaki herhangi bir otomobilin ışıklarının gözünüzü almasını önlemek için dikiz aynanızın açısını ayarlayınız.

Doğru hava basıncına sahip lastikler hayatınızı kurtarabilir.
Herhangi bir uzun yolculuğa çıkmadan önce lastik hava basınçlarınızı mutlaka kontrol ediniz. Aynı zamanda bunu ayda bir kere yapmayı alışkanlık haline getirmeniz gerekmektedir.
Lastiğiniz için doğru hava basıncının ne olduğundan emin değilseniz, araç üreticisi tarafından hazırlanan kullanım kılavuzunuza bakınız veya lastik uzmanınız ile temasa geçiniz.
Gerekiyorsa lastiklerinizi yeniden şişiriniz ve yedek lastiği de kontrol etmeyi unutmayınız.
Hava basıncını kontrol etmeden önce, son iki saat içerisinde aracınızı sürdüyseniz veya düşük hızda birkaç kilometreden daha fazla mesafe gittiyseniz, tavsiye edilen hava basıncına 4 psi ilave ediniz.
Sıcak lastiklerin asla havasını boşaltmamalısınız.
Yeterli hava basıncına sahip olan lastikler, sizin ve ailenizin yolda daha güvenli kalmasına yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda en iyi yakıt verimi ve uzun bir kilometre ömrü sağlar. Bir sonraki lastik değiştirme döneminizde performansı yüksek bir modeli tercih etmenizi öneririz. Örneğin; Michelin Energy Saver enerji tasarrufu sağlayan lastik, 10 bin km daha uzun bir mesafeye kadar dayanmakta, ıslak yolda 3m daha kısa bir mesafede durmakta ve lastiğin ömrü boyunca 80 lt kadar yakıt tasarrufu sağlayabilmektedir.

Şimdi tatiliniz gerçekten başlayabilir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder