14 Mayıs 2009 Perşembe

Bir Araştırma Yaptık!

Yaptığımız araştırmaya göre; Türkiye’de araçların yarıdan fazlasının düşük havalı lastiklerle kullanıldığını, her 10 araçtan 1’inde ise lastik hava basıncının tehlikeli oranda düşük olduğunu gördük!

Düşük hava basınçlı lastik, patlama, yol tutuş kabiliyetinde azalma ve ıslak zeminde kontrol kaybı gibi riskler taşıyarak can güvenliğini tehdit eden sonuçlar doğurabiliyor.


Michelin’in karayollarında can güvenliğini artırma ve araçların yakıt tüketimini azaltarak çevreyi koruma amacıyla 2005 yılından beri Türkiye’de hayata geçirdiği “Lastiklerde doğru hava basıncı” aktiviteleri bu yıl dördüncü kez düzenlendi.

Karayollarında can güvenliğini artırma ve araçların yakıt tüketimini azaltmada kritik öneme sahip olan “doğru hava basıncı” konusunda sürücüleri bilinçlendirmek amacıyla 2008 Ekim-Kasım aylarında hayata geçirilen aktiviteler İstanbul Anadolu ve Avrupa yakaları ile Ankara, İzmir ve Bursa’da düzenlendi.


Dört ilde 14 gün süren aktiviteler boyunca alışveriş merkezleri ve akaryakıt istasyonları gibi araç trafiğinin yoğun olduğu yerlere kurulan çadırlarda araçların lastik basınçları özel Michelin ekipler tarafından kontrol edildi, hatalı basınçlar düzeltildi ve sürücülere lastiklerdeki doğru hava basıncının önemi anlatıldı.

Aktiviteler kapsamında toplam 3.696 aracın lastikleri incelendi. Araçların %61’inin düşük havalı lastiklerle kullanıldığı, her 10 araçtan 1’inde ise lastik hava basıncının tehlikeli sonuçlara yol açabilecek kadar düşük olduğu saptandı.




Lastiklerde doğru hava basıncı neden önemli?

Lastikler, taşıt ile yol arasındaki tek temas noktasını oluşturdukları için, yol güvenliği için ve yakıt ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Eksik hava basıncında kullanılan lastikler, yol tutuş kabiliyetini azaltır, direksiyon hakimiyetinde tutarsızlığa neden olur, ıslak zeminde fren mesafesini artırır ve yüksek patlama riski taşır. Tüm bunlar da trafik kazalarının meydana gelmesi riskini artırır..

Lastik hava basıncı, karayolu güvenliği kadar ekonomik araç kullanımını da doğrudan etkiler. Lastik hava basıncı düştükçe, lastiğin yuvarlanma direnci artar, ortaya çıkan enerji kaybının motor tarafından dengelemesi daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Eksik hava basıncı ayrıca lastik omuzlarında fazla basınca ve bunun sonucunda yıpranmaya yol açarak, lastik ömrünü %30’a kadar azaltır.

Tüm bu sebeplerle karayolu hareketliliğini daha güvenli ve ekonomik hale getirme misyonu doğrultusunda lastiklerin rolünü daha geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlayan Michelin, sürücüleri lastik hava basınçlarını düzenli olarak kontrol etmeleri konusunda uyarıyor. Lastiklere, en az ayda bir kez olmak üzere ve uzun yolculuklar öncesinde araç üreticisi tavsiyesine uygun olarak hava basılması tavsiye ediliyor. Bunun için lastiklerin soğuk olması, yani düşük hızda en fazla 2-3 km boyunca kullanılmış ya da 2 saat içinde kullanılmamış olması gerekiyor.




05 Şubat 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder