20 Şubat 2012 Pazartesi

60. İsveç Rallisi’nin galibi zolu kış koşullarına rağmen Michelin X-ice North lastikleri ile Ford ekibi oldu


60. İsveç Rallisi’ni
Ford Fiesta RS WRC otomobilleriyle Finlandiyalı Jari-Matti Latvala ve Miikka Anttila birincilikle bitirdi. Ford ekibi kar ve buzlu yollar üzerinde gerçekleştirilen İsveç Rallisi’nde, karın altına gizlenmiş keskin taşlar ve derin çukurlara rağmen, Michelin X-ice North lastikleri ile ralliyi liderlikle tamamladı.


60. İsveç Rallisini, Ford Fiesta RS WRC otomobilleriyle, Finlandiyalı Jari-Matti Latvala ve Miikka Anttila kazandı. Finlandiyalı ikili, ilk iki günü önde tamamlarken, Citroen DS3 WRC ile yarışan Mikko Hirvonen ve Jarmo Lehtinen ile aralarında 36,5 saniyelik bir fark oluşturmayı başardılar.Start noktasından üç etap uzakta otomobillerinin lastiği kaya parçasından hasar gören Ford ekibi yaşanan kaza sonunda elde ettikleri farkı Hirvonen ve Lehtinen ikilisine karşı avantajlarını 8,4 saniyeye kadar azaltsada buna rağmen mücadeleyi kazanarak Karlstad'ta podyuma birinci olarak çıkarak yarışı sonlandırdılar.

Michelin, kar ve buzlu yarışlar için geliştirdiği X-Ice North latikleri yenilenen sırt tasarımı ve güçlendirilen çivileri sayesinde, buzlu ve karlı yollarda göstermiş olduğu dayanıklılık, yol tutuş ve sergilediği performans sayesinde pilotlara farklı bir sürüş deneyimi yaşattı. 

Etaplardaki yoğun rekabetin kattığı sıcaklığın yanı sıra, İsveç 2012 Rallisi yılın bu zamanı için “ılık" sayılabilecek bir havada, ortalama  -6°C'de gerçekleştirildi. Ekipler buzla kaplı yolların üzerindeki ince kar tabakasıyla mücadele ederken aynı anda keskin kaya parçaları ile mücadele etmek zorunda kaldılar. Parkurdan her geçişte biraz daha derinleşen çukurlar ve beliren kaya parçaları lastikler için adeta dayanıklılık testi oldu.


Sıradışı kış koşulları için özel olarak tasarlanan ve geliştirilen Michelin X-Ice North lastikleri bu zorlu testler karşısında başarıyla çıkmayı ve pilotların onayını almayı başardı. X-ice North, lastik sırt bloklarından 7 mm çıkıntı yapan çivilerle donatılırken asimetrik lastik sırt desenleri, rekabetçi bir çekiş sağlamak ve gevşek karın tahliye edilmesi için dikkatli bir şekilde tasarlanan yapısı ile Ford ekibine birincilik getirmeyi başardı. WRC yönetmelikleri yarışmacıların İsveç'te sadece bir lastik tipini kullanmalarına izin verirken, bu sezon karşılaşılan koşullar 2011 yılında karşılaşılan koşullardan çok daha farklıydı (derin kar, -25°C).



Michelin Ralli Program Müdürü Jacques Morelli; " Michelin X-Ice North lastiğin 2012 sürümünü hazırlamak için kullandığımız malzemeler ve lastik sırt bloklarına tutturulma şekilleri dâhil olmak üzere çiviler üzerinde çalıştık. Daha önce 6,7 mm olan dış çıkıntıyı bu yıl 7,0 mm çıkartarak lastiklerin hasara karşı daha fazla direnç göstermelerini sağlamayı amaçladık. Karın tahliye edilmesinde çok etkin olduğu kanıtlanan ve derin karda birinci sınıf bir çekiş sağlayan 2011 lastiği ile aynı lastik desenini kullandık. Bu yılki koşullara baktığımızda, ince kar tabakasıyla kaplı buzlu bir yol ve karın altına gizlenmiş keskin kaya parçaları karşımıza çıktı. Bu da bize, 2013 yılı için X-Ice North’a çok amaçlı kullanıma imkan veren bir tarz vermeye çalışacağımız, yüklenen yeni bir zorlu görev anlamına geliyor" şeklinde konuşarak 2012 WRC rallisini ve Michelin lastiklerini değerlendirdi.