18 Eylül 2011 Pazar

Tüm otomobil üreticileri aynı fikirde: “Doğru lastik her şeyi değiştirir”



2011 Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan yeni bir konsept otomobil, BMW M5, Opel Ampera ve Citroen Tubik için ortak payda nedir? Tüm bu araçlar da yolculuk kavramını kendine göre yeniden yorumluyor ancak buluştukları tek nokta, Michelin’in ileri teknolojisine güveniyor olmaları...

Michelin lastikleriyle donatılan yeni bir yüksek performanslı sedan, sadece yüksek enerji verimli Michelin lastikleriyle takılı bir hibrit ve Michelin tasarım lastiklerine sahip, dokuz yolcu taşıyabilen kendi türünün ilk örneği bir araç… Michelin, bütün bu otomobil üreticileri ve sürücülerin farklı ihtiyaçlarını karşılayan lastikler sağlamaktadır. Michelin, bunu başarmak için kullanıcı tarafından herhangi bir ödün verilmesini gerektirmeyen lastikler tasarlanması ve üretilmesi üzerine odaklanan stratejik bir görüş takip etmektedir. Kısacası, tek bir alanda yapılan performans geliştirmeleri bir diğeri üzerinde asla zarar verici bir etkiye sahip olmamaktadır. Bu sorumluluk, Michelin Grubu’nun stratejisinin kalbinde yer almaktadır ve 64’üncü Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı’ndaki Michelin standında görülebilir.

Yeni BMW M5’e takılan Michelin Pilot Super Sport

Yüksek performanslı yeni M5’in donatılması için merkezi Münih’te olan BMW, yarış pistlerinde dünyanın en hızlı yol lastiğin olan Michelin Plot Super Sport’u onaylamıştır (1). Michelin Pilot Super Sport, bütün sürücülere Le Mans 24 Saat Yarışı’nda edinilen deneyimi sunmaktadır.

Yeni BMW M5 modellerinin tamamı üç bileşenin eşsiz bir bileşimini ön plana çıkartan Michelin Pilot Super Sport’un ileri teknolojisini güçlendirecektir: Twaron Destek Kuşağı, Dual-compund teknolojisi ve Değişken Temas Yüzeyi 2.0.

Twaron Destek Kuşağı, temel özelliği yüksek çekme direnci olan, ilk olarak havacılıkta ve koruyucu askeri giyimde kullanılan yüksek yoğunluklu bir liftir. Aynı zamanda güçlü ve hafif olan Twaron, eşdeğer ağırlıkta çelikten beş kat daha dirençlidir. Değişken gerilimi sayesinde, merkezkaç kuvvetinin üstesinden daha kolay bir şekilde gelinmesi ve basıncın daha düzgün bir şekilde dağıtılması için kuşak lastik sırtını topuklarından daha fazla sıkmaktadır.

Yarış lastikleri için orijinal olarak geliştirilen Dual-compound teknolojisinde lastik sırtının sol ve sağ taraflarında farklı kauçuk bileşenler kullanılmaktadır. Dış kısmında yer alan elastomer, sert virajlarda sıra dışı dayanıklılık sağlarken, iç tarafta yer alan farklı bir elastomer, lastiğin ıslak zeminde suyun yüzeyini yarıp geçmesi ve yoldaki en ufak bozukluklara dahi yapışmasına olanak sağlamak için özel bir lastik sırt deseni tasarımıyla birleşmektedir.

Değişken Temas Yüzeyi 2.0’ın yenilikçi özelliği, zemine uygulanan kuvvet ve oluşan sıcaklık, lastiğin yol ile temas alanına daha eşit seviyede dağılmaktadır. Virajlarda yola temas alanının şekli değişir, ancak yol yüzeyi ile temas halinde olan lastik miktarı aynı kalır.

Bu üç teknolojinin bileşimi, hem yolda hem de pistte başta direksiyon hassasiyeti olmak üzere, spor sürüş ve güvenlik anlamında BMW M’in aradığı heyecan verici sürüşü sağlamaktadır. Dahası, Michelin Pilot Super Sport, markanın geleneksel özelliklerinden birisi olan üstün kilometre ömrünü sunmaktadır.


Yeni Opel Ampera, Michelin Energy Saver’a güveniyor

Opel’in yeni elektriklisi Ampera, sürüş menzilini artıracak olan Michelin enerji tasarruflu lastikleriyle donatılıyor. En son nesil Michelin Energy Saver lastikleri Opel Ampera’nın bütün versiyonlarında yer alacak. Otomobilin amacı CO2 emisyonlarını azaltmak olduğundan, Michelin lastikleri taşıtın çevresel performansını daha da geliştirmektedir.

Michelin Energy Saver, yeni Opel Ampera’nın gelecekteki sürücülerine iki önemli performans sağlamaktadır, bunlar da artan güvenlik ve daha uzun lastik ömrüdür. Michelin lastiklerinin bu özelliği, aynı zamanda nakliye endüstrisinin çevresel etki alanını azaltmaktadır çünkü lastikler daha uzun süre dayanmaktadır. Bu da belirli bir mesafenin kat edilmesi için daha az ham maddenin tüketilmesi ve hurdaya çıkartılacak olan lastik sayısının daha az olması anlamına gelmektedir.

Artan enerji verimi, güvenlik ve satın alma maliyeti de yeni Ampera’yı tasarlarken Opel Ar-Ge takımlarının öncelikleriydi. Bu nedenle, Michelin ve Opel birlikte çalışmıştır. Michelin, başlangıçtan beri Opel’in yenilik programına dâhil olmuş ve Ampera projesi için özel bir teknik ekip kurmuştur.

Citroen Tubik için Michelin prototip lastik

Citroen Tubik ve Michelin prototip lastikleri arasında çarpıcı bir paralellik mevcuttur. Tubik, birtakım sorunların üstesinden gelmek için tasarlanmıştır. Bir sedan kadar konforlu, prestijli bir station kadar fonksiyonel ve yakıt tüketimi kontrol altına alınmış yüksek hacimli bir otomobildir.

Tubik ile aynı ruha sahip olan Michelin prototip lastikleri, aynı zamanda bir dizi performans sorunlarında da başarılı olmuştur. Temel nitelikleri kayda değer lastik kilometre ömrü ve düşük yakıt tüketimidir.

Bu sonucun elde edilmesi için Michelin araştırma ekipleri, günümüz modellerinden daha geniş olan, yeni boyutta bir lastik tasarlamıştır (22 inç çap için 235 mm genişlikte). Geniş çap ve nispeten dar taban, aerodinamiği geliştirmektedir. Büyük çap aynı zamanda prototipin aynı mesafeyi kat etmek için daha küçük bir lastikten daha az dönüş yapması anlamına gelmektedir. Bunun anlamı biçimini daha iyi koruması ve buna karşılık daha az ısınmasıdır, bu da enerji ihtiyacını daha da azaltmaktadır. Büyük çap, lastik sırtında daha fazla miktarda kauçuk demek olduğundan, sürücülere potansiyel yüksek kilometre ömrü ve benzer şekilde düşük enerji maliyetleri sağlamaktadır.

Citroen ve Michelin aynı felsefeyi paylaşmaktadır: Bugünden yarının hareketlilik sorunlarına doğru çözümler bulunması.

Michelin lastikleriyle donatılan e-AUTO

Tamamı Michelin lastikleriyle donatılan bir e-AUTO konsept otomobilinin ve e-Mobil serisindeki iki modelin dünyada ilk gösterimi Frankfurt Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirilmektedir.

255/35 R20 ebadındaki Michelin Pilot Sport 2 ile donatılan ve e-AUTO’nun en son yeniliği olan konsept otomobil ile Rus otomobil üreticisinin 195/55 R16 ebadındaki Michelin Energy Saver lastiklerle donattığı e-crossover ve e-van araçlarının dünyadaki ilk gösterimleri Frankfurt’ta yapılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder